5 tips för dig med eksem

Det kliar, skaver och känns obehagligt. Eksem är vanligt och kan finnas överallt på kroppen. För att lindra dina eksem och för att hindra att de kommer tillbaka har vi tagit fram fem användbara tips.


1. Lev hälsosamt

Att äta rätt, motionera, minska på stress, att inte röka och dricka påverkar ditt mående i stort. Utsätts kroppen för stress och en osund livsstil är det lättare att ett eksem att bryta ut.

2. Smörj in dig regelbundet

För att minska risken för eksem ska du smörja in kroppen regelbundet med en mjukgörande kräm eller kroppsolja. Att göra detta proaktivt är viktigt men viktigast är att fortsätta smörja med mjukgörande om eksemet redan blossat upp.
Ett tips är att smörja direkt efter duschen, då huden är lite fuktig absorberar den som bäst. Att använda en olja istället för feta krämer kan vara något att prova om du vill undvika en kladdig känsla. En olja kan du smörja in dig med redan när du står i duschen, det är då lätt att applicera, oljan sköljs inte bort med vatten och eventuellt överflöd torkas bort med handduken.

3. Undvik att irritera och torka ut huden

Försök undvika att tvätta dig för ofta med tvål och vatten. Använd gärna oparfymerade produkter både i duschen och när du tvättar kläder då parfym lätt kan irritera känslig hud. Om du vet att huden tidigare har reagerat mot ämnen är det bra att undvika dessa, det kan exempelvis vara ett tvättmedel du bör undvika eller ett smycke med nickel som utlöst ett eksem tidigare.
Tips: Tvätta nya kläder innan du använder dem, då försvinner eventuella kemikalier från produktionen.

4. Klia inte!

Det kan kännas omöjligt, men försök att låta bli. Att klia leder till en mer irriterad hud som i sin tur kommer klia ännu mer och göra eksemet värre. Känns klådan oemotståndlig kan du prova att massera eller klappa huden försiktigt istället för att använda naglarna. Kliar du dig i sömnen? Klipp naglarna korta eller sov med ett par tunna bomullshandskar.

5. Undvik material som kliar

Att svettas gör att det kliar mer så ett tips är att undvika att klä dig för varmt. Även material som upplevs irriterande och kliande, som ylle eller vissa syntetiska material, bör undvika att ligga direkt mot huden. Bäst är att ha ett plagg i silke, bomull eller bambu närmast huden. Är det väldigt kallt kan man sedan ha ett plagg i ylle över.

Bonus

Sola, men gör det försiktigt. Eksem kan bli bättre av sol men det är viktigt smörja in sig med solskydd och att inte utsätta huden för ohälsosam strålning och riskera att bränna sig.

Receptfritt kortison kan lindra klåda och inflammation. Rådfråga alltid en läkare eller apotekspersonal innan behandling.