Vanliga myter – om psoriasis

Många med psoriasis känner att det finns ett kunskapsgap bland personer som inte är drabbade. Här hittar du svar på vanliga myter om psoriasis.


Myt: Psoriasis smittar

Sanning: Psoriasis smittar inte utan är en delvis ärftlig, och ganska vanlig, kronisk sjukdom. I Sverige beräknas att nästan 300 000 personer har psoriasis och cirka tre procent av världens befolkning lever med psoriasis.

Myt: Psoriasis kan inte lindras

Sanning: Psoriasis kan absolut behandlas och lindras mycket, dock kan man idag inte bota psoriasis. Att tillsammans med en läkare lägga en individuell plan för att ta hand om kroppen och sitt psykiska mående kan lindra besvären. Exempelvis kan man genom att sola regelbundet under behandlingsperioder, äta hälsosamt, dra ner på stress och stora psykiska utmaningar och att uföra daglig motion lindra psoriasis ordentligt.

Myt: Psoriasis finns bara på huden

Sanning: Det stämmer inte! Psoriasis kan drabba huden men även lederna i form av psoriasisartrit. Det är inte ovanligt att få symptom under naglarna, vid nagelbanden och på armbågarna. Ofta är det sträcksidor på kroppen där psoriasis är vanligast eller yttrar sig först. Även hårbotten är ett vanligt område som drabbas medan handflator och fotsulor är en mer ovanlig variant.

Myt: Årstider påverkar inte psoriasis

Sanning: Psoriasis lindras av solljus och varm, fuktigt klimat. Under de kalla, torra och solfattiga årstiderna vi har i Sverige kan psoriasis blossa upp. Det går att få hjälp med att i perioder sola under vinterhalvåret. Samt att under de kalla månaderna då vi värmer upp våra hus och luften blir torr ha luftfuktare inomhus för att lindra symptomen.