Bilder på olika hudutslag

Barn kan drabbas av många olika hudutslag under uppväxten som kan vara svåra att urskilja. Även vuxna kan drabbas av tillfälliga eller kroniska hudsjukdomar. Här kan du se bilder på vanliga utslag och mer ovanliga hudsjukdomar.

Mollusker på kroppen och i närbild.
Mollusker är vanligt bland barn och är små knottror på huden orsakade av ett virus.
Höstblåsor runt munnen och på fötter.
Höstblåsor orsakas av virus och drabbar framförallt barn. Blåsorna uppstår ofta på sensommaren och främst i ansiktet men även på fötter och händer.
Svinkoppor på ett barns kind.
Svinkoppor eller impetigo orsakas av bakterier och är mycket smittsamt. Men det går att behandla genom att hålla utslagen mycket rena med tvål och vatten.
Mässlingsutslag på ett litet barn.
Mässling är en sjukdom som orsakas av virus och ger små röda prickar på huden. Vaccin mot mässling har gjort sjukdomen mycket ovanlig i Sverige.
Hudutslag efter tredagarsfeber.
Tredagarsfeber är vanligt bland barn mellan sex månader och två år. Febern orsakas av virus och när febern lagt sig får barnet oftast hudutslag på magen och även ben och armar.
Utslag av röda hund.
Röda hund är ovanligt i Sverige tack vare vaccination men är en virussjukdom som ger typiska bruna eller blåröda hudutslag.
Vattkoppor blåsor på huden.
Vattkoppor ger utslag som börjar som röda prickar. Sedan blir de större, vätskefyllda blåsor som kliar. När de spricker blir de tillslut skorpor som sedan läker.
Nässelutslag eller urticaria på huden.
Nässelutslag kan vara orsakade av många olika saker, som värme, kyla, solljus, mat eller växter. Men oavsett orsak är utslagen upphöjda och rodnade.
Ringormutslag på armen.
Ringorm är ett ringformat hudutslag orsakat av en svamp, inte en orm!
Rosacea är en sjukdom som ger hudrodnad i ansiktet, framförallt i den så kallade T-zonen: panna näsa, bredvid näsan och hakan.
Hudsjukdomen vitiligo innebär att pigment försvinner från huden i fläckar. Vitiligo är ofarligt men huden där pigment har försvunnit kan lättare bli bränt i solen.
Psoriasis på armbåge.
Psoriasis är en hudsjukdom som triggas av kroppens eget immunsystem. Det finns flera olika former, vanligast är plack-psoriasis som ger plackliknande utslag oftast runt armbågar eller på knän.