Varför drabbas jag av eksem?

När man fått eksem har det skyddande yttre hudlagret försvagats, det som i normala fall står emot angrepp från vår omgivning. Det är en ytlig inflammation i huden som kan bero på en mängd olika saker, som allergi, stress, nedsatt immunförsvar eller torr hud.


Olika typer av eksem har olika orsaker till att blossa upp. Gemensamt för alla eksem är att de inte smittar.

Mjälleksem – seborroiskt eksem

Om man drabbats av mjälleksem blir huden röd, kliar och kan fjälla, oftast i ansiktet och på bröstet där man har många talgkörtlar. Idag vet man inte varför vissa drabbas av mjälleksem men man vet att det förvärras av stress.

Om man drabbas kan det även vara på grund av att kroppen reagerat på en jästsvamp som normalt finns i hudens talgkörtlar. Mjälleksem går ofta över av sig själv och kan behandlas med receptfria läkemedel. I annat fall kan man få hjälp med receptbelagda läkemedel via sin vårdcentral.

Kontakteksem

Kontakteksem delas upp i två grupper, de som blossar upp på grund av en allergi och de som är icke-allergiska. Ett kontakteksem kan uppkomma efter att huden under en längre eller kortare tid utsatts för ett ämne som framkallar allergi eller irriterar. Men även täta skor eller sportskydd (som benskydd till fotboll eller hockey) som används väldigt ofta kan bidra till kontakteksem.

Ett allergiskt eksem kan framkallas då huden utsätts för ett ämne du är allergisk mot. I Sverige är det vanligt att vara allergisk mot ämnen som nickel, gummi, krom och vissa hudvårdsprodukters konserveringsmedel.

Ett icke-allergiskt kontakteksem, eller irritationseksem, drabbar huden då dess naturliga skydd nötts ut. Det är vanligt att få denna typ av eksem på händerna, för att du till exempel tvättar dig ofta eller använder starka rengöringsmedel. Allergiska kontaktallergier är livslånga men kan lindras med rätt behandling.

Atopiskt eksem – blöjeksem

Ett atopiskt eksem visare sig som kliande, röda och torra utslag som brukar visa sig i arm- eller knäveck och på kinder redan innan två års ålder. Därför kallas det ibland även för blöjeksem.

Besvären är oftast lätta till måttliga och många barn växer ifrån sina eksem. Det kan även i perioder vara borta till att sedan blossa upp igen. Eksemet kan även visa sig först i vuxen ålder, men det vanligaste är att man har symptom redan som barn.

Exakt varför man drabbas av atopiskt eksem vet man inte, men om föräldrarna är eller har varit drabbade löper deras barn större risk. Att bo i en storstad med föroreningar eller i ett kallt klimat kan även öka risken att drabbas. atopiskt eksem är även förknippat med hösnuva och allergisk astma.

De som drabbas av atopiskt eksem har ofta redan från födseln en nedsatt hudbarriär så att den blir mer känslig för irriterande ämnen och friktion.