Vitiligo

Vitiligo, även kallad leukodermi, är en hudsjukdom där pigment fläckvis faller bort. Detta gör att vissa delar av huden är fläckvis helt kritvita.


Symptom – vita områden som med tiden blir större

vitiligo

Vitiligo syns i början som små vita områden som med tiden bara blir större och flyter ihop till stora vita fläckpartier.

Kontrasterna blir extra tydlig på sommaren då den friska huden blir brun och vitiligohuden syns som helt vit. På de pigmentlösa områdena kan man även lätt bränna sig.

Man vet inte varför vissa drabbas

Vitiligo är en ofarlig sjukdom som drabbar ungefär en till två procent av befolkningen.

Vitiligo uppstår när hudceller som producerar hudens pigment angrips av kroppens egna immunförsvar. Man vet dock inte varför detta sker.

Uppstår inte av solning

Vitiligo uppstår inte av solen och förvärras inte heller av solning. Däremot kan de vita fläckarna vara mer solkänsliga och det kan också se värre ut efter solning då kontrasterna blir tydligare. 

Så börjar sjukdomen

Hudförändringarna kan komma när som helst under livet men oftast i tonåren och ofta hos unga kvinnor. De vita fläckarna ökar med åren.

De vita fläckarna kan börja uppträda runt munnen, händer, armhålor, fötter, armbågar, knän och underliv. Med tiden breder fläckarna ut sig. I vilken takt och hur länge är olika från fall till fall.

Vilka drabbas?

Ungefär tio procent av de som drabbas har någon i släkten som också lider av vitiligo.

Sjukdomen är också vanligare hos de som har en sköldkörtelsjukdom, diabetes eller någon typ av autoimmun sjukdom.

Behandling kan lindra utbredningen

Det finns inget bot mot vitiligo men däremot finns det behandling som kan lindra utbredningen. I första hand bör medicinsk behandling ges för att dämpa immunsystemets attack.

Det kan dock vara bra att tänka på att ständigt använda solskydd. Både för att minska risken för att du bränner dig men också för att undvika de tydliga kontrasterna. Det finns även en så kallad kamouflagekräm som kan ge en jämnare hudfärg av kosmetiska skäl.

UV-ljusbehandling (PUVA) sägs kunna lindra vitiligo men de flesta resultat har visat sig gett en prickig pigmentering vilket inte är bra av kosmetiska skäl.

Pigmentcell-transplantation sägs kunna lindra vitiligo och utförs av vissa privata vårdgivare. Man opererar då små friska hudbitar till de vita hudområdena.