Annons från Svea Vaccin

Shingrix, nytt vaccin mot bältros

Nästan en tredjedel av befolkningen drabbas någon gång under livet av bältros, vilket kan orsaka mycket smärta och lidande. Nu släpps ett nytt bältrosvaccin som är dubbelt så effektivt som tidigare medel mot sjukdomen.

– Sverige är det fjärde landet i världen efter USA, Kanada och Tyskland som får tillgång till Shingrix – och det enda i Skandinavien, säger dr. Ridha Hadfi, specialist i allmänmedicin och grundare av Svea Vaccin


Bältros, eller herpes zoster som det egentligen heter, drabbar närmare en tredjedel av alla svenskar någon gång under livet, man kan få sjukdomen flera gånger.

Det är ovanligt att unga människor drabbas, men ju högre upp i åldrarna man kommer desto vanligare är sjukdomen. I Sverige drabbas årligen minst 30 tusen, med troligen ett ännu större mörkerantal, av bältros.

Läs mer om vaccination mot bältros här

– De allra flesta människor har haft vattkoppor som barn – samma virus sitter kvar i kroppen och orsakar bältros. Med stigande ålder försämras immunförsvaret, och viruset ”vaknar till”, säger dr. Ridha Hadfi, specialist i allmänmedicin och grundare av Svea Vaccin.

Smärtsam sjukdom
Symptomen är smärtsamma utslag med blåsor som bildar sårskorpor. Utslagen är ensidiga och kan förekomma var som helst på kroppen, men bildas oftast på överkroppen, längs ett ben men också i ansiktet

– Själva smärtan man får sitter inte ytligt, utan på nervskidorna. Det kan göra fruktansvärt ont, kan vara i veckor och även i månader och om det bildas blåsor i ansiktet – och särskilt vid ögat – bör man söka sjukvård omedelbart. Då kan nämligen synen eller hörseln skadas, säger dr Ridha Hadfi.

Mer information om bältros – klicka här

Det finns bältrosvaccin sedan tidigare, men skyddet har legat runt 45–50 procent. Med det nya vaccinet Shingrix dubbleras skyddet. Vaccinationseffekten kvarstår i fyra år, oftast längre, men för att få ett fullgott skydd behövs två doser av vaccinet.

– Svea vaccin är ett av två privata företag i hela Sverige som fick förmånen att vaccinera med Shingrix mot bältros.

Sverige först i Skandinavien
Och intresset har varit stort. Svea vaccin har 34 drop in kliniker från Skåne i söder till Umeå i norr och nu förbereder man sig för att ta emot kunder som gått och väntat på Shingrix, här har kunder sedan flera veckor tillbaka skrivit upp sig på listor för att vara säker på att få sin dos av det nya vaccinet.

– Sverige är det fjärde landet i världen som får tillgång till Shingrix – och det enda i Skandinavien – så våra kliniker kommer nog att få besökare från både Finland, Norge och Danmark, säger dr. Ridha Hadfi

Vill du vaccinera dig mot bältros?