Värmeutslag

Värmeutslag (latinska namnet miliaria) är en grupp hudsjukdomar som uppstår när svettkörtlarna blockeras och förhindrar svetten att passera ut genom huden. Detta orsakar inflammation och leder till röda utslag och ytliga blåsor. 

Par sitter vid stranden
Vid värmeutslag är svettkörtlarna blockerade och förhindrar svetten att passera ut genom huden.
Iskuber på ett bord
Du behöver inte behandla värmeutslag. Lindra besvären genom att kyla ner det drabbade området.
Parasoller på en strand
För att minska risken för värmeutslag bör du hålla dig i skuggan och ha på dig lätta kläder av bomull. Undvik åtsittande kläder.


Värmeutslag

Alla kan få värmeutslag, däremot är olika hudtyper mer benägna att få värmeutslag än andra. De av mörk hudkaraktär har lägre risk för värmeutslag medan de med väldigt ljus hy har större chans att få värmeutslag. Det är även olika mellan en vuxen och ett barn hur värmeutslag oftast visar sig.

Symtom

Hos vuxna uppstår symtomen främst vid hudveck och där kläderna orsakar friktion. Värmeutslag hos Barn däremot utvecklar symtom vid nacke, axlar och bröst. Hos vissa även vid armbågsveck, armhåla och ljumsken, det vill säga områden och veck som blir varma och svettiga först

Exakt vilka symtom som uppstår beror på vilken typ av värmeutslag man drabbas av.

  • Miliaria crystallina. Den mildaste formen av värmeutslag påverkar svettkörtlarna i det yttersta hudlagret. Kännetecknas av klara, vätskefyllda blåsor som spricker lätt.
  • Miliaria rubra. Påverkar svettkörtlar som sitter lite djupare i huden. Orsakar röda och kliande utslag.
  • Miliaria pustulosa. Vätskefyllda blåsor  som infekterats och resulterar i små acneliknande utslag med var i.
  • Miliaria profunda. En mycket ovanlig, men allvarlig form av värmeutslag. Påverkar läderhuden, det mellersta hudskiktet. Uppstår efter upprepade fall av värmeutslag. Påverkar körtlarna som finns djupt inne i huden, vilket leder till att svett läcks ut och hamnar mellan två hudlager. Orsakar utslag som påminner om gåshud och nedsatt svettproduktion med illamående, ökad puls och yrsel som följd.

Orsak

Värmeutslag hos både en vuxen och barn uppstår när svettkörtlarna blockeras. Istället för att svetten avdunstar från huden, fastnar den under huden och orsakar inflammation och hudutslag. 

Varför svettkörtlarna blockeras kan bero på olika saker:

  • Outvecklade körtlar. Svettkörtlarna hos barn är inte fullt utvecklade än och som spricker lätt, vilket leder till att svett fastnar under huden. De drabbas därför oftare av värmeutslag än vuxna. Risken ökar om spädbarn kläs i för varma kläder.
  • Tropisk klimat. Varmt och fuktigt klimat.
  • Fysisk aktivitet. Intensiva aktiviteter gör att du svettas mer och ökar därmed risken att drabbas av värmeutslag.
  • Värme. Att ha på sig för varma kläder eller att sova i ett varmt sovrum.
  • Sängliggande. Personer som spenderar mycket tid i sängen kan utveckla värmeutslag, speciellt om de har feber.

Behandling

Vanligtvis behöver man inte någon behandling. Dock lindras utslagen av kyla (padda /torka med kallt vatten till exempel om barn har feber).

Det handlar främst om att minska svettningen genom att vistas i svala miljöer och upphöra med fysiska aktiviteter. Värmeutslagen försvinner när huden är sval. 

Första tanken bör alltid vara ifall man har för varma kläder som kan ses hos en del mindre barn som inte kan klä av sig. 

Hur undviker du värmeutslag?

Det primära är att begränsa svettningen:

  • Klä dig inte för varmt. Använd till exempel lätta kläder av bomull under sommaren. Klä dig i flera tunna plagg än ett tjockt plagg under vintern.
  • Undvik åtsittande kläder.
  • Stanna i skuggan eller använd en fläkt när det är varmt väder.
  • Sov i ett svalt rum med god ventilation.

Värmeeksem?

Värmeeksem eller värme eksem som vissa också skriver det är ett annat ord för värmeutslag som ibland används, det är ingen skillnad på värmeutslag och värme eksem.

Värmeutslag barn

Om vi tittar på mer specifika delar relaterat till barn så kan de även ofta få värmeutslag vid feber och fysisk aktivitet, det positiva är att det är ett helt ofarligt tillstånd för ditt barn. Att använda kläder som andas och kan absorbera fukt är ofta bra för att minska risken för värmeutslag hos barn, många klär sina barn varmt för att de tror att barnen fryser när de har kalla händer och fötter. Barn har en sämre utvecklad blodcirkulation och är därför ofta kalla i händer och fötter, på barn är det istället viktigt att känna efter runt nackpartiet om de är kalla eller varma.

Det kan även finnas andra orsaker som inte är värmeutslag hos barn utan t.ex. toxiska utslag som är hormonplitor. Det kan vara små vätskefyllda utslag eller rodnader på t.ex ansikte, nacke, mage, bål, armar eller på benen. Dessa är även de fullt ofarliga och försvinner likt värmeutslag efter en kort period.

Barn är extra känsliga för ultraviolet ljus och det är viktigt att även alltid ha solskyddsfaktor på barnen när det är ute i solen, en liten hatt för extra skydd är även det bra!