Eksem och psoriasis – vad är skillnaden?
Eksem och psoriasis är två åkommor som främst ger symtom på huden. Torr, röd och fjällig hud som kliar. Båda hudåkommorna är väldigt lika och kan vara svåra att särskilja. I denna artikel går vi igenom skillnaderna mellan eksem och psoriasis.
Orsak
Båda hudåkommorna beror på en inflammation. Däremot kan inflammationen orsakas av olika faktorer.
Du kan få eksem om det yttersta lagret av huden försvagats eller skadats. Eller att du kommit i kontakt med något som irriterar huden eller bakterie.
Vid psoriasis växer hudcellerna snabbare än normalt och orsakar ett överskott av hudceller som ger utslag. Det kan finnas en genetisk orsak till inflammationen som leder till psoriasis, men hur stor del den bidrar till sjukdomsutvecklingen är ännu inte känt.
Plats
Eksem och psoriasis kan finnas överallt på kroppen. Dock är det vanligt att eksem uppstår på platser där huden veckas såsom armbågarna och baksidan av knäna.
Vanliga platser där psoriasis förekommer är armbågar, knän, hårbotten och korsryggen.
Klåda
En av de största skillnaderna är hur mycket det kliar. Psoriasis orsakar mild klåda medan den kan var mer intensiv vid eksem. Personer som drabbats av eksem kan vakna på natten på grund av att det kliar så mycket.
Vid eksem bildas vätskefyllda blåsor som spricker om man kliar för mycket, något som inte förekommer vid psoriasis.
Ålder
Eksem tenderar att drabba barn mer än vuxna. Oftast börjar den under första levnadsåret för att sedan avta när de blir äldre. Den kan dock blossa upp igen under puberteten.
Psoriasis är mycket ovanligt bland småbarn. Oftast kommer den i 20-årsåldern eller i 40-50-årsåldern. Psoriasis är en sjukdom som kommer i skov.
Psoriasis – en systemisk sjukdom
Psoriasis är ingen hudsjukdom, utan en systemisk sjukdom, vilket innebär att den drabbar flera delar av kroppen – och inte bara huden. Sjukdomen kan orsaka psoriasartrit, som ger stela och svullna leder. Man kan få psoriasis på naglarna.