Stress kan orsaka hudutslag

Stressad kvinna sitter vid sin laptop
Långvarig stress kan utlösa eksem, psoriasis och andra hudbesvär.
Man med psoriasis
Stress kan förvärra existerande hudproblem. Har du till exempel psoriasis, eksem eller rosacea kan stress förstärka besvären.
Kvinna vilar i soffan
Minska de stressrelaterade hudproblemen genom att stressa mindre, träna regelbunden, lär dig avslappningsövningar och ta regelbundna mikropauser.


När du är stressad slås olika kroppsfunktioner på: muskelspänningar, ökad andhämtning och hjärtslag. Ett flertal kemiska reaktioner sätts igång som bland annat leder till ökad produktion av stresshormonerna kortisol och adrenalin. Detta kallas för stressreaktionen och hjälper oss att prestera bättre när vi ställs inför en utmaning såsom krav och måsten på jobbet, i skolan och vardagen. När utmaningen är löst och stressen försvinner återgår kroppen till sitt normala tillstånd igen.

Tillfällig stress är sällan ett problem, men om stressen är långvarig och vi inte får vila och återhämta oss, tar kroppen skada av stressen, både fysiskt och psykiskt. Detta kallar vi för negativ stress.

Hudutslag av negativ stress

Negativ stress kan orsaka en rad olika hälsoproblem såsom hudutslag, muskelvärk och depression.

När kroppen inte får tid att återhämta sig är hormonnivåerna ständigt förhöjda och gör huden mer känslig och reaktiv. Detta kan leda till att vi utvecklar hudutslag och klåda. Personer som inte vanligtvis får hudutslag kan vid långvarig stress få torra utslag eller eksem i hårbotten som kan återkomma nästa gång man blir stressad. Symtomen kan behandlas med salvor och krämer, men om du slutar med dem kommer symtomen tillbaka.

Förvärrar andra hudåkommor

Personer som redan lider av hudåkommor såsom rosaceaeksem eller psoriasis kan vid långvarig stress få kraftigare symtomen. Stress kan även ligga bakom nässelutslag, akne och herpes.

Vad kan du göra?

Du kan minska de stressrelaterade hudproblemen med följande tips:

  • Identifiera och eliminera den utlösande faktorn – stressen.
  • Träna regelbundet – träning gör dig mer stresstålig.
  • Ta regelbundna mikropauser.
  • Utöva yoga, meditation och andra stressreducerande övningar.
  • Planera ditt arbete, skola och vardag i förväg.
  • Gör saker som du mår bra av.
  • Våga säga nej till saker. Det är okej att sätta gränser.
  • Få tillräckligt med sömn.
  • Prata med någon. Ta hjälp av en vän eller psykolog.